zondag 24 februari 2008

Appeltaart

Benodigdheden voor het beslag:
300 gr. zelfreizend bakmeel, 200 gr. roomboter of margarine op kamertemperatuur, 160 gr. witte basterdsuiker, snufje zout en 1 losgeklopt ei

Benodigdheden voor de vulling:
1 kg. zachtzure appels, 50 gr. suiker, 3 tl kaneelpoeder, 75 gr. rozijnen (geweekt in water of cointreau, disaronno, drambuie o.i.d.) 2 el custard of paneermeel.
Heteluchtoven 165 C
Elektrischeoven 180 C
Gasoven stand 3-4
Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Vet de springvorm in met boter. Roer de boter in een beslagkom zacht en voeg de basterdsuiker toe. Voeg de bakmeel, zout en 2/3 van het ei toe. Kneed het geheel met de hand (mag ook mixer met deeghaken) tot een samenhangend deeg. Laat het deeg op een koele plaats rusten. Schil de appel en snijd er blokjes of schijfjes van. Meng de appel met suiker, kaneel en de (uitgelekte) rozijnen. Bekleed de bodem en de rand van de springvorm met 3/4 van het deeg. Strooi 3 eetlepels paneermeel of custard over de bodem. Vul de vorm met appelmengsel en druk dit aan. Vorm van het resterende deeg rolletjes en leg deze kruislings over het appelmengsel. Bestrijk de reepjes en de rand van de taart met het resterende ei. Bak de appeltaart in 75 minuten gaar en goudbruin. Laat de taart in de vorm afkoelen (af direct het mes erin HMMM)






Geen opmerkingen: