zondag 24 februari 2008

Erwtensoep


Benodigdheden:
300 gr. spliterwten (weken volgens gebruiksaanwijzing), 400 gr. schouderkarbonades,
2 laurierblaadjes, 8 takjes bladselderij, 3 kruidenbouillontabletten, 200 gr. knolselderij,
2 aardappelen, 2 uien, 200 gr. prei, 300 gr. winterwortel, 5 takjes peterselie, 1 rookworst,
1 el vloeibare boter of margarine, zout en peper.

Doe de spliterwten, karbonades, laurierblaadjes, 4 takjes selderijblad, bouillontabletten en 2 liter water in een pan. Breng dit aan de kook en laat het 30 minuten op laag vuur koken. Schil intussen de selderijknol en aardappelen en snijd ze in blokjes. Voeg ze aan de erwten toe breng aan de kook en laat minimaal 15 min. koken. Pel en snipper de ui. Maak de prei schoon en snijd ze in ringen. Schrap de winterwortel en snijd hem in blokjes. Knip de peterselie en de rest van de bladselderij fijn. Snijd de rookworst in plakjes. Schep het vlees uit de soep en snijd het in stukjes (haal evt. bot eruit). Haal de laurierblaadjes en selderij uit de soep. Verwarm de margarine en fruit hierin de ui in 3 minuten en voeg ze toe aan de soep. Roer prei, wortel, bladselderij, peterselie, rookworst en het vlees door de soep. Voeg water toe als de soep te dik is. Kook nog ca. 10 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
Je kan naar keuze meer of minder vlees, worst, kruiden en groenten toevoegen.

Geen opmerkingen: